Obecnie wybór w sklepach jest niezwykle duży. Szafki ciągnące się przez całą długość sklepu, półki uginające się pod towarem, liczne promocje i dobre oferty… W tym chaosie niezwykle łatwo skusić się i sięgnąć po takie produkty, które będą dla nas niezdrowe. Dłuższe funkcjonowanie w ten sposób może jednak przynieść niezwykle nieprzyjemne konsekwencje. Jakich składników lepiej unikać? Dowiedz się więcej! 

Skutki spożywania nieodpowiednich produktów 

Chcąc zadbać o zdrowe żywienie, warto zmierzyć się z tym, jakie są skutki spożywania nieodpowiednich produktów. Dzięki temu łatwiej będzie nam z nich zrezygnować i zastąpić lepszą opcją. Nie uważając na to, co jemy, ryzykujemy takimi rzeczami jak:

  • nadwaga,
  • otyłość,
  • podwyższony cholesterol,
  • cukrzyca,
  • miażdżyca,
  • pojawienie się alergii lub nietolerancji pokarmowej,
  • problemy z trawieniem,
  • problemy z przyswajaniem substancji odżywczych,
  • pogorszenie samopoczucia,
  • choroby serca,
  • nadciśnienie,
  • pogorszenie kondycji,
  • spadek odporności.

Wiele z produktów dostępnych powszechnie w sklepach może wywołać podane skutki. Należy zachować szczególną uwagę podczas doboru pożywienia, a do tego pamiętać o równowadze, która pozwoli nam dostarczyć wszystkie niezbędne składniki do naszego organizmu. Miejmy na uwadze, że lista artykułów, które mają negatywny wpływ na nas, jest znacznie dłuższa, niż mogłoby się nam wydawać.

Wysoko przetworzona żywność

Niezwykle niekorzystna, ale bardzo powszechna rzecz w wielu sklepach to wysoko przetworzona żywność. Odnajdziemy tu takie produkty jak wszelkie gotowe dania, sosy w słoikach, ryby czy mięso w puszkach, pakowane pieczywo, parówki, chrupki czy niektóre słodycze. Charakteryzują się tym, że dodano do nich sztuczne składniki, które wpływają głównie na ich termin ważności. Często są wysokokaloryczne, ale za to nie posiadają żadnych wartości odżywczych. Spożywając je, nie dostarczamy organizmowi żadnych potrzebnych substancji, a dodatkowo mu szkodzimy.

Jakich produktów spożywczych unikać?Cukier

Jeden z najpopularniejszych dodatków, z którego wiele z nas nie potrafi zrezygnować. Mowa tu o cukrze, który masowo odnajdziemy w ogromnej liczbie produktów. Poza ulepszeniem smaku odpowiada za wytworzenie u nas pobudzającego efektu. Jeśli nie ograniczymy spożywania cukru, ryzykujemy pojawieniem się cukrzycy typu II. Wynika to z tego, że na skutek dużych ilości cukru nasz organizm może stać się insulinoodporny. Co więcej, odpowiada za przyrost masy ciała i działa negatywnie na nasze uzębienie.

Barwniki

Sprawiają, że jedzenie przybiera intensywny, zachęcający kolor, ale poza tym nie posiadają żadnych wartości odżywczych. To właśnie barwniki, które są bardzo popularnymi dodatkami do żywności i odnajdziemy je praktycznie wszędzie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że są one pochodną ropy naftowej. Nie można zatem zaprzeczyć, że stanowią zagrożenie dla naszego organizmu.

Kwas fosforowy 

Kwas fosforowy to związek o silnym działaniu. Dostarczamy go do naszego organizmu poprzez napoje, najczęściej popularną Coca-Colę, jak i cieszące się dużą popularnością napoje energetyczne. Kwas fosforowy przyczynia się do demineralizacji kości, wypłukuje cenne wartości odżywcze i minerały oraz uszkadza szkliwo. Z tego względu należy uważać, aby nie spożywać go w nadmiarze.

Konserwanty 

Najpopularniejszym konserwantem jest benzoesan sodu, który stanowi składnik wielu różnych produktów, od gotowych dań po napoje słodzone. Konserwanty powodują, że pożywienie ma dłuższy termin przydatności, a do tego przyczyniają się do zmiany jego smaku. Jeśli będziemy regularnie spożywać artykuły zawierające tę substancję, możemy doprowadzić do podrażnienia śluzówki i jelit, a nawet zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór.

Jakie mamy alternatywy? 

Wizja tego, jak wiele produktów posiada w swoim składzie szkodliwe składniki, może wydawać się przerażająca. Nie należy jednak panikować – pamiętajmy, że tak długo, jak dbamy o umiar, tak możemy ograniczyć ich niekorzystne działanie. Poza tym warto sięgnąć po różne alternatywy, które w pełni pozwolą nam zadbać o nasze zdrowie. Postawmy na żywność bio, naturalną, nieprzetworzoną. Zdrowy tryb życia to nie tylko zróżnicowana dieta. Chcąc cieszyć się dobrym samopoczuciem, powinniśmy zadbać o odpowiednią ilość relaksu i komfortowy sen. Jest to niezwykle ważne, ponieważ to dzięki temu nasz organizm może się zregenerować. Na jakościowy sen wpłynie kołdra z puchu, która zapewni nam wysoki komfort termiczny, a do tego zagwarantuje wygodę.

Cukier, wysoko przetworzona żywność, spulchniacze czy dodatki – w dzisiejszych produktach możemy natknąć się na tak wiele niezdrowych elementów. Aby ochronić się przed nimi, warto wpierw nauczyć się je rozróżniać, a następnie rezygnować z nich na rzecz zdrowych, naturalnych alternatyw.